Lajos Julianna vagyok, táncoktató.

Hogyan kezdődött? / A kezdetek…

Mikor megszülettem, Nagymamám  vett egy balett tütüt (szoknya) nekem és azt mondta: „…Ebből a lányból balerina lesz!…”

Nos, ha balerina nem is lett belőlem, de 4 évesen már klasszikus balett órákon próbálgattam a lábaimat, karjaimat! Balettmesternőmnek köszönhetően teljességgel a tánc szerelmese lettem a Nála töltött kb. 10 év alatt.

Lajos Julianna
Juliett SE

Hogyan folytatódott? / A folytatás…

Néptánccal, majd társastáncokkal. 18 évesen kezdtem el standard és latin-amerikai táncokat tanulni, tíztáncban versenyeztem legalább 10 éven át! Feledhetetlen, mai napig meghatározó élményekkel teli évek voltak a Kristály Táncklubban! Amikor a versenyzést abbahagytam, egy ismerősöm által jutottam el egy Táncmaratonra. Számomra ismeretlen talajra tévedtem, szó szerint! Hiszen már ott kezdődött, hogy nem kellett cipőt húzni a lábamra! Zokniban, mezítláb, teljes testfelülettel a talajon, gurulások, csúszások?! Elképzelhetetlen volt számomra, de vonzott az ismeretlen, a szokatlan, a más stílus – a különböző moderntánc technikák!

Köszönhetően az akkori táncórákat tartó tanároknak, leginkább Földi Bélának és Sándor Tímeának, azóta is moderntáncokkal foglalkozom! Földi Béla elhivatottsága és szeretete, a tánc, a zene, a táncosok iránt, követendővé vált számomra és meghatározó jelenleg is! A Sándor Tímeánál tanult Horton technika segítségével sajátos, gyerekek számára összeállított tréningemmel olyan szintre fejlesztettem Magamat és tanítványaimat, mely által fokozom a gyerekek stabilitását, ezáltal letisztultabbakká váltak a mozdulatok és a kivitelezés is!

2003-ban megalapítottam saját egyesületemet, a Juliett Sport Egyesületet. Egyesületünk számos versenyen, fesztiválon indult és hozott sikereket, az elmúlt években!

Egyesületünk elnevezése…

Balettmesternőm után szabadon, aki engem sosem a nevemen szólított, hanem a Julianna francia megfelelőjét használta: Juliette… Így lett egyesületünk neve, Juliett. Ezzel is tisztelegve mesternőm előtt! …Habár a néma „e” betű lemaradt a hosszadalmas bírósági bejegyzés alkalmával, mi ragaszkodunk a francia nyelvnek megfelelő kiejtéshez…;)

A jelen…

Néhány gondolatot, hogy jobban képet kapj rólunk, Dívákról!

A csapatban nem mindenki rendelkezik versenytáncos múlttal, vannak akik „csak” társastánc órákra járnak évek óta és vannak néhányan, akik 1-3 éve kedvtelésből csatlakoztak, itt tanulták meg a szükséges alapokat. Vegyes a tudásszint, de törekszünk az összecsiszolásra.

Mindenki azért jár az órákra, hogy kikapcsolódjon, hogy erre a 2 órára letegye a mindennap terheit és feltöltődjön! Mégis, ettől függetlenül vannak céljaink, terveink!

Elsődleges szempont, hogy mindig érezzük jól magunkat, legyen az táncóra, legyen egy fellépés vagy verseny. A technikával nem követjük a jelenlegi trendet, nem érzem szükségét. Nem a formációs bajnokságokon szeretnénk indulni. Egyre inkább a show jellegre fókuszálunk, hogy legyen történet, legyen valami kerete a produkciónak.

Idén volt a 3. tánctáborunk. Napi kb. 6 órát táncoltunk. Klasszikus balett alapok, modern tréning (nyújtások, erősítések a korosztálynak megfelelően) társastánc alapok, figurák, kombinációk. A táborban már elkezdtük a következő évad új koreográfiáit is.

A Juliett Dívák csapat nem tudatosan jött létre. A covid előtt 1 hónappal az egyesületem 18 éves jubileumi gálájára szerettem volna egy meglepetés produkciót. Jöttek a bezárások, online-ban kérték tőlem továbbra is az órát, hogy ha vége ennek az egésznek, előadhassuk…

A feloldások után már teremben folytattuk a munkát. Elkezdtünk tervezgetni és összehoztunk egy kis koreót! Egyszercsak azt vettük észre, hogy egyre többen lettünk és mi ezt folytatni akarjuk! Az online-os koreóval először egy online versenyre neveztünk, de aztán elkapott bennünket az ékszíj!
Táncversenyeken és fellépéseken veszünk rész, melyekből rövid ízelítőt a Galériában láthatsz!

A legfontosabbak számomra…

Szeretem, amit csinálok és ezt érezze az, aki az órámon táncol!

Aki részt vesz az órámon, úgy mozgassam át tetőtől-talpig, hogy közben érezze nagyon jól Magát!

Az emberi test anatómiai felépítését használva, azt fejlesztve, de minden esetben megóvva az izmok, ízületek épségét! Fokozatos terhelés, fokozatosság elve mindenekelőtt! Vigyázok a táncosaimra!

Türelem és megértés előbbre visz!

A tánc kikapcsolódás és feltöltődés legyen!

Mindent megbeszélek a táncosaimmal – mit, miért csinálunk, miről szól a darab, milyen érzéseket közvetít a zene!

Együtt szeretek dolgozni, gondolkodni a táncosaimmal, szívesen fogadom az ötleteiket, meglátásaikat!

Tanáraim:

Földi Béla – Art Jazz
Sándor Tímea – Horton technika
Novák Zsuzsanna – Jazzbalett
Dalotti Tibor – koreográfia készítés
Gruber Márta – Mozdulatelemzés
Jánosi László – Versenytáncok
Módy Júlia – Divattáncok
Varjasi András – Illemtan
Késmárky Kálmán – Divattánc
Matyaczkó Olga – Tánctörténet
Hegyesi István és Istvánné – Versenytánc edzők
Tarnóczi Zoltán és Zoltánné – Néptánc
Vízi Valéria – Klasszikus balett